уторак, 1. фебруар 2011.

Navigacija- HTML I FLASH SADRŽAJ





Navigacija

Navigaciju predstavljaju linkovi koji upućuju na pojedine stranice bloga. Ona predstavlja vrlo važan segment vaše stranice i morate joj posvetiti potrebnu pažnju! Teško je preporučiti određeni sistem navigacije jer je njih  više i stvar su ličnog odabira. No, što god u tome smislu radili, treba imati u vidu osnovno pravilo :

Sa svake  stranice korisnik treba imati pristup ostalim stranicama!
Ako imate blog naravno da želite da se posetioci lako kreću po postovima. Programerima navigacija ne predstavlja nikakav problem, ostalima nedostaju elementarna znanja stoga pribegavamo jednostavnim i besplatnim rešenjima koje pronalazimo po internetu.

HTML jezik

Svaki dokument koji vidimo na Webu napisan je u programskom jeziku zvanom HyperText Markup Language (skraćeno: HTML). Da bi takav dokument bio ispravno interpretiran u web browseru, mora imati nastavak .html ! 
HTML je prvobitno bio namenjen samo formatiranju teksta, što možete videti i iz njegovog punog imena. On je i napravljen da omogući dizajnerima da definišu kako će se tekst u njihovim dokumentima prikazati na korisničkom računaru, te da omogući korisniku pristup ostalim
dokumentima povezanih hiperlinkovima.
Od 1990. godine kada je definisan HTML jezik je doživeo nekoliko izmena. Već je na samom startu gotovo svaki od browsera imao  svoju specifičnu verziju HTML-a, a samo nekolicina njih je bila međusobno kompatibilna. 1997.godine sa verzijom 4.0 ovaj jezik je uglavnom standardizovan. HTML je naprosto "maternji jezik"Interneta.

* HTML jezik je kod besplatnih prostora za blog uključen u radne alatke, pa je dovoljno uključiti ga u opciju i upotrebiti.

* Ukoliko želite saznati HTML kod nekog dokumenta slike ili sl. dok ga gledate na web browseru 
kliknite desnim delom miša i izaberite opciju "View Source". Ugledaćete izvorni kod dokumenta.

Dynamic HTML (DHTML)

       DHTML nije nova verzija, odnosno revizija HTML jezika. Nije niti neka specifična tehnologija, kao što su na primer ActiveX ili CSS. DHTML kombinuje mnoge tehnologije kao što su CSS, JavaScript, VBScript, Document Object Model, ActiveX zajedno sa HTML-om kako bi stvorio dinamične web stranice. Jednostavno rečeno, DHTML je HTML koji se može menjati čak i nakon što je stranica downloadovana i prikazana u browseru. Kada pređete mišem preko neke slike, ona se promeni u drugu sliku, ili kada pređete preko nekog paragrafa,njegova se boja promeni... Iili, otvorite stranicu, a naslov doleti s desne strane i smesti se u vrh stranice. Sve što se može uraditi sa HTML-om može pomoću DHTML-a biti promenjeno i nakon što je stranica downloadirana u browser. HTML je ono što menjate, DOM (Document Object Model) je ono što ga čini promenljivim, a client-side scripting (VBScript i JavaScript) je ono što ga menja.



OBLICI  NAVIGACIJE
MENU - SADRŽAJ

         Osnovni deo navigacije je stranica sa Sadržajem  koja ubrzava pregled po kategorijama, odnosno temama unutar njih, eventualno nekim drugim delovima stranice-bloga. Sadržaj može biti postavljen sa strane, ispod naziva bloga, ili u podnožju. Može sadržavati osnovne podatke, kao što su podaci o blogu, Vama, kontakt adresu i sl. To su elementarni podaci uz koje je jako bitno staviti, najčešće na posebno mesto, sadržaj sa kategorijama koji vodi do  linkova na pojedinačne postove. Mogućnosti ima bezbroj pa i internetskih stranica sa uputstvima.
       Ja ću ispisati najjednostaviju  html šemu koju možete dalje menjati po svojoj volji, a zatim ću dati link prema generatoru za bazični flash meni .


BAZIČNI  HTML MENU
                                 ______________________________________

<ul>
<li><a href=”#”>VAŠ TEKST</a></li>
< li><a href=”#”>VAŠ TEKST</a></li>
< li><a href=”#”>VAŠ TEKST</a></li>
</ul




<ul>
<li><a href=”LINK NA POST”>VAŠ TEKST</a></li>
< li><a href=”LINK NA POST”>VAŠ TEKST</a></li>
< li><a href=”LINK NA POST”>VAŠ TEKST</a></li>
</ul




                                 ______________________________________

PRIMER: Kako će izgledati HTML ŠEMA sa ubačenim Vašim podacima (za primer sam ubacila adresu svog bloga). Vi morate da ubacite adrese onih delova bloga na koje ukazujete. U ovom slučaju je to početna stranica,  podaci o Vama i na kraju mail adresa.

<ul>
<li><a href=”
http://atorwithme.blogspot.com/”>Home</a></li>
< li><a href=”
http://atorwithme.blogspot.com/”>About</a></li>
< li><a href=”
http://atorwithme.blogspot.com/”>Contact</a></li>
</ul


PRIMER :  Kako vizuelno izgleda Sadržaj na samom blogu.
                                               

PRIMER: Sadržaj po kategorijama bi izgledao ovako.



BAZIČNI  FLASH MENU

U pitanju je animacija. Redovi se na klik zavrte.

                                          

Otvorite stranicu nekog generatora za meny i unesite tražene podatke.

Evo primera sa unešenim podacima u mom blogu .


Srećno !!!
____________________________________________________________________


Za blogere sa BLOGGER-a postavljam jednu standardnu mogućnost za postavljanje menija ispod naslova bloga, a koju je omogućio Blogger.

1. KLIKNITE na Izmeni stranice (vidi zaokruženi deo na donjoj slici)




Otvoriće se prozor kao za bilo koje postavljanje posta na blog. Kliknite na Izmeni HTML (vidi zaokruženi deo na donjoj slici).


U taj deo ubacite HTML tekst , u koji će te ubaciti link na  VAŠU ŽELJENU STRANICU ( na mesto gde sada stoji adresa mog bloga). Na mesto gde je upisan Sadržaj  unećete naziv za koji ste otvorili taj prozor.

<script src="http:// http://atorwithme.blogspot.com/feeds/posts/summary?max-results=1000&alt=json-in-script&callback=loadtoc"></script>

<script type="text/javascript">

Sadržaj</script>

I to je sve. Naravno kliknućete na OBJAVI POST i ugledaćete na blogu OVO..




                                  

Нема коментара:

Постави коментар