субота, 8. јануар 2011.

Upravljanje StartUp programima
Svi korisnici računala pa tako i Vi sigurno želite da imate osiguran ugodan rad na njemu, bez nekih velikih zastoja i usporavanja kako pri pokretanju sistema tako i pri pokretanju aplikacija unutar njega. U ovom tutorijalu je objašnjeno kako ukloniti bespotrebne aplikacije i programe koji su nameštene tako da se automatski pokreču prilikom pokretanja Windowsa.

U taskbaru na desnoj strani trake se nalazi deo u kojemu se prikazuju progami i aplikacije koje su pokrenute ili su spremne za pokretanje. Ti programi se pokreču zajedno sa sistemom i među njima ima i onih koji nisu neophodni odmah po prikazivanju desktopa.


Neki programi prilikom instalacije nude opciju da se automatski pokrenu prilikom pokretanja sistema, ako ste ih već instalirali sa opcijom automatskog pokretanja, prvi korak je da ih pokušate u postavkama isključiti.
Ako program u postavkama ne nudi tu opciju a većina bi ih trebala imati, možete ih ukloniti na ovaj način :


Start / Search programs and file i upiši te : „msconfig“ i EnterOtvoriće se novi prozor prikazan na slici :


Nas trenutačno zanima samo tablica pod nazivom „Startup“ gde se nalaze svi programi koji su postavljeni za automatsko pokretanje.                             

Kvačice sa leve strane označavaju programe koji se pokreću, a ostale možete po želji postaviti. Za brže pokretanje sistema najbolje je ukloniti sve kvačice te kliknuti „Ok“. Sada ste uklonili sve startup programe i možete restartovati računar.

MOGUĆNOST 2


Neželjene programe možete skinuti i sa CCleanerom. ( vidi CCleaner  - pod ALATI )Нема коментара:

Постави коментар